Српски  Magyar 

Дечија олимпијада за промоцију спорта и пријатељства

Најмасовније спортско такмичење за младе, Дечија олимпијада, одржана је у Србобрану на теренима Удружења грађана "Наша прича". Као и свака права манифестација највишег ранга отворена је интонирањем химне Србије "Боже правде" и химне Дечије олимпијаде, а надметања која су уследила на најлепши начин забавила су све окупљене, такмичаре и гледаоце, промовишући пријатељство, спортски дух и уважавање противника, све то у Дечијој недељи која се обележава од 03. до 09. октобра.

"Данас имамо прилику да се заједно дружимо, да промовишемо здрав начин живота и спортске активности, и поред тога да из нашег Србобрана пошаљемо једну лепу слику, баш овакву каква је сад. Свакако ћемо се потрудити да и у наредним годинама будемо што бољи, да омогућимо најбоље услове рад и учење у школама, за игру на спортским теренима и игралиштима, да наш посао радимо најбоље што можемо, баш за вас, јер ви сте будућност наше општине и наше земље. Овим и свечано отварам Дечију олимпијаду. Пред нама је леп дан за дружење и такмичење, зато уживајте", поручио је окупљенима Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Према његовим речима, на спортским теренима и игралиштима 'Наше приче' окупило се готово хиљаду дечака и девојчица. "Жеља нам је да кроз Дечију олимпијаду промовишемо спорт и здрав начин живота, а децу кроз такмичења и друге примере учимо да и сама усвоје такве навике, праве вредности и да се, пре свега, друже. Удружење грађана 'Наша прича', које одржава игралиште, потрудило се да оно на овај дан изгледа овако лепо, ми подржавамо њихов рад и зато смо заједнички, уз Месну заједницу Србобран и Центар за спорт и туризам, ушли у организацију једне овакве манифестације, која је на корист целе заједнице", рекао је Дебељачки.

Председник Савета Месне заједнице Србобран, Слободан Субић, такође је био задовољан виђеним, уз оцену да је ова, друга по реду, Дечија олимпијада већа и организационо подигнута на виши ниво.

"На Дечијој олимпијади учествују деца из свих основних школа са територије општине Србобран, скоро 700 учесника, с тим да су овде данас били присутни и њихови другари из школских клупа који не учествују у такмичењима, али су снажна подршка поред терена. Сматрам да су организације оваквих такмичења изузетно важна, како би се деци приближио спорт, и како би их то заинтересовало да почну да тренирају неки од њих, и тако науче да воде здрав живот. Уз то, једна оваква манифестација даје им свима прилику да осете мало тај дух олимпизма. Олимпијаде су одувек нешто посебно, истовремено се одржава више такмичења, код нас конкретно десетак полигона и терена, где су сви учесници на једном од борилишта, али могу бити и навијачи на осталим", саопштио је Слободан Субић.

Иначе, за такмичења је припремљено укупно 7 терена, два терена за баскет са пластичном подлогом, на којима су се деца такмичила у шутирању пенала, на мањем ученици нижих, а на већем виших разреда, а ови старији су учествовали и и у игрању баскета 3 на 3. Ту је такође био и терен за одбојку на песку, фудбалски травнати терен, на великом су играли старији основци, млађи су играли на два мања терена. Направљен је и спортски полигон за најмлађе учеснике, где имали задатак да у што краћем року пређу све препреке. За атлетичаре су исцртане стазе за трчање, где се одржавало и такмичење у надвлачењу конопца, вишебој, а ту је био и терен за бацање кугле од једног килограма.

"У овим спортовима деца су сврстана у 4 старосне категорије, заједно учествују по два разреда, први и други, трећи и четврти. Најбољи у свим наведеним спортским дисциплинама, било екипно или појединачно, добили су медаље, златне, сребрне и бронзане, то никако не значи да су остали мали спортисти били ускраћени за сјајна одличја. Сва деца су самим изласком на неко од борилишта заслужила награде, зато и јесу добила учесничке медаље, без изузетка. Организатори су се потрудили да свако дете има обезбеђену ужину, а мајице са логом Дечије олимпијаде и именом школе, у већ опредељеним бојама за сваку, остају им као успомена за сећање на овај дан. Сигурно је да ће их поново облачити и са поносом носити, ипак нија мала ствар бити олимпијац", појаснио је правила ДО члан Удружења грађана "Наша прича", Ненад Бугарски. У име организатора Бугарски је захвалио свима који су на неки начин допринели одржавању друге Дечије олимпијаде: Дому културе Србобран, ЈКП "Градитељ", бројним спортским клубовима са територије општине Србобран, њиховим тренерима и члановима, посебно основним школама, директоркама и наставном кадру, али и бројним другим појединцима и организацијама, без којих ова манифестација не би била тако лепа и успешна.