Српски  Magyar 

 
21480 Србобран, Змај-Јовина 13,
тел/факс: 021/731-720

Српска православна црквена општина СрбобранДанашњи свети храм подигнут је на највишем делу Србобрана, а основан је 1787. године. Градња је трајала са прекидима 20 година, а довршен је 1807. године. Осветио га је Епископ бачки Гедеон. Храм је изгорео у грађанском рату 1849. године, те је касније, 1851. троносан од стране патријарха српског Јосифа Рајачића.
Храм у Србобрану спада међу највеће и најлепше православне храмове у нашој земљи. Изузетно је архитектонско решење. Сматра се да ова знаменита црква има симболично, родољубиво значење: звоници са два торња представљају српски народ са обе стране Саве и Дунава, а велика “лађа” његово уједињење и величину.
Црква Богојављења Господњег у Србобрану је једнобродна и у барокном стилу. На источној страни има полукружну олтарску апсиду, а на западној страни два висока звоника. Зидана је опекама. Кровови на звоницима су китњасто извијени. Иконостас, као и фреску Свете Тројице са четири јеванђелиста, радио је академски сликар Новак Радоњић из Мола. Резбарију барокног стила урадио је Георгије Девић, а позлату Адолф Нађ из Новог Сада. Стакло-сликарске радове (витраже) са ликовима светих израдила је стакло-сликарска радионица Станишић из Сомбора. Висина торњева је 68 метара, а од четири звона, која верне позивају на молитву, највеће, тешко 2500 килограма, настрадало је у пожару, као и торњеви са кровном конструкцијом уочи Усековања 10. септембра 1987. године.
  

У месту се налазе и следеће капеле:
 
Капела Светог великомученика Георгија
Kapela-    капела Светог великомученика Георгија на православном гробљу. Подигао ју је 1884. године велепоседник србобрански Лазар Дунђерски, на гробу свога оца Гедеона (кога је приликом освећења парохијске цркве крстио Епископ Гедеон и дао му своје име). Ову капелу осветио је 1886. године Епископ бачки Василијан Петровић. Иконостас цркве је насликао знаменити српски сликар Стеван Тодоровић 1885. године. У крипти цркве, између осталих чланова породице, сахрањена је и Ленка Дунђерски
-    капела на Канчаревом салашу, посвећена Светом великомученику Георгију
-    водица поред Канала, посвећена рођењу Светог Јована Крститеља
-    на јужној обали Великог канала, где данас постоји дрвени крст, претпоставља се да је била прва богомоља у Србобрану. То место нас враћа у дане прошлих времена и назива се “Свети гроб”

У месту постоје три крста: један у центру Србобрана, а друга два на јужном и северном улазу.
Парохија обухвата насељену површину Србобрана.

  

СВЕШТЕНИЦИ:
 
Јован Кезан и Жарко Благојевић