Српски  Magyar 

Сва три насеља у општини су имала бурну историју. Уз то, град Србобран није увек имао данашње име. До 1904 Србобран је носио следеће називе: St. Tamas, Szt. Tamas, Sent Tomas, Szent Tomas, Sentomaš, Szenttamas, Bacs. Szent Tamas, Bac. Senttamas.

Према писаним изворима на мадјарском језику, у повељи о додељивању племства из 1751. године, за допринос победи над Турцима у бици код Сенте, уз презиме Николић стављено је и Србоградски, што значи да се ондашњи Сентомаш називао и Србоград и био претеча данашњем имену Србобран.
Од 1904. до 1918 године, Србобран је називан Сентомаш, што преведено на српски језик значи Свети Тома. Назив Сентомаш, Србобран је имао и за време четворогодишње мађарске фашистичке окупације од 1941. до 1944. године.
 
Од 1918. године, Србобран носи своје данашње име, добијено по шанцу који је 1848. године грађен за одбрану насеља код данашње Србобранске улице. У поменутом шанцу налазили су се Србијанци, па је због тога шанац назван "србијански", а потом и "Србобран". По том шанцу, насеље је добило данашње име Србобран.
Поједини делови Србобрана називају се и сада старим именима: Унчић, Каћ, Тук, Беглук, Старо вашариште, Додинци и Јанковци.
 
Турија је своје име добила по речици Турији, десној притоци реке Дрине, одакле су дошли први становници Турије.
 
Надаљ за порекло свога имена има више верзија. Највероватнија је она да је Надаљ своје име добио по пустари коју су насељивали кметови.