Српски  Magyar 

Отворен конкурс за "Ленкино перо"

Дом културе Србобран расписао је конкурс за доделу књижевне награде "Ленкино перо", која се младим поетским талентима додељује у оквиру манифестације и књижевне награде "Ленкин прстен". Награда се додељује за најлепшу љубавну песму младих талената, узраста од 14 до 20 година. Тема је љубав између мушкарца и жене, односно момка и девојке.

Установа за културу Дом културе Србобран, у складу са Измењеним и допуњеним Правилником о додели књижевне награде „Ленкино перо”, расписује

КОНКУРС за књижевну награду „Ленкино перо” за најлепшу љубавну песму младих талената

У оквиру манифестације и књижевне награде „Ленкин прстен” доделиће се награда „Ленкино перо” за најлепшу љубавну песму младих талената. Награда се додељује у две категорије:

  1. категорија – песме које пишу ученици 7. и 8. разреда основне школе
  2. категорија – песме које пише омладина средњошколског узраста.

Тема конкурса је романтична љубав – љубав између мушкарца и жене, односно момка и девојке.

Самостално написане, ауторске песме откуцане на папиру формата А4, потребно је доставити најкасније до 30. октобра 2024. године поштом или лично на адресу:

Дом културе Србобран,

Цара Лазара бр. 6

21480 Србобран

са назнаком: За „Ленкино перо”

или на један од мејлова Установе (препоручен начин): Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.; Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. У случају слања мејлом, песму доставити у стандардном Word фајлу у прилогу мејла (као Attachment), а мејл насловити: За „Ленкино перо”.

Право учешћа имају школе и појединци са територија општина и градова који су у вези са животом и радом породице Дунђерски: Србобран, Бечеј, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Сомбор, Врбас, Нови Бечеј, Зрењанин, Пландиште, Нови Сад, Београд, Гацко, Будимпешта и Беч.  На Конкурсу сваки аутор може учествовати са по једном ауторском песмом. Уколико школа или наставник шаље више песама, пожељно је да их пошаље заједно у једном мејлу или у једној поштанској пошиљци.

Избор најлепше љубавне песме врши трочлани стручни жири. Лауреати у обе категорије добијају плакету „Ленкино перо I” односно „Ленкино перо II” и Диплому, а стручни жири има право, на основу своје процене квалитета приспелих песама, да поред плакете „Ленкино перо”, додели и по две Похвале у обе категорије. Сви аутори чије песме уђу у ужи избор добијају поклон књигу. Награде се уручују на свечаној додели награде 19. новембра 2024. године у Србобрану.

Књижевну награду „Ленкино перо” је установила Установа за културу Дом културе Србобран 2021. године, са циљем да афирмише младе таленте и подстакне писање љубавне поезије код деце старијег основношколског и средњошколског узраста, и тиме пружи један снажан подстицај песничком стваралаштву и развоју савременог српског љубавног песништва истовремено чувајући сећање на своју суграђанку, Јелену Ленку Дунђерски, инспирацију Лази Костићу за најлепшу српску љубавну песму Santa Maria della Salute, као и на породицу Дунђерски, која слови за родоначелнике грађанске културе у Старој Војводини.

 

Службени лист