Српски  Magyar 

Милица Шпадијер добитница "Ленкиног прстена" за 2023.

Жири за доделу "Ленкиног прстена", награде за најбољу љубавну песму, који је радио у саставу: др Зоран Ђерић (председник), др Драгана В. Тодоресков (чланица) и Биљана Пушкар (чланица), на последњој седници, 14. новембра 2023. године, одлучио је да награду за најбољу љубавну песму 2023. године, "ЛЕНКИН ПРСТЕН" добије песма "Љубав", Милице Шпадијер, песникиње из Београда. Одлука је донета једногласно.

Према пропозицијама, у конкуренцији су биле песме љубавне тематике, које су објављене у периодици, односно у посебним књигама, између два додељивања награда, од новембра 2022. до новембра 2023. године.

Награђена песма објављена је у Летопису Матице српске, Нови Сад, октобра 2023. године.

Милица Шпадијер рођена је 1989. године у Београду. Основне и мастер студије завршила је на Kатедри за класичне науке Филозофског факултета у Београду (смер класични језици), усавршавала се на Кингс колеџу у Лондону, на Националном Каподистријском Универзитету у Атини, те на Универзитету у Оксфорду. Као стипендиста владе Републике Грчке провела је годину дана на Универзитету у Јањини. Докторске студије похађала је на Факултету драмских уметности Универзитета у Београду.

До сада је објавила збирке поезије „Шар-планина” и „Ново гробље”. Лауреат је награде „Млади Дис” за 2019. годину, а са својим збиркама је ушла и у ужи избор за награде „Бранко Миљковић, „Мика Антић”, „Ђура Јакшић” и „Јефимијин вез”.

Поезију, прозу и преводе објављивала у часописима Летопис Матице српске, Поља, Повеља, Кораци, Босанска вила, Књижевне новине, Српски књижевни магазин, Сент, Буктиња и другим.

Са грчког је превела роман „Касандра и вук” Маргарите Карапану, песничку збирку „Афродита у плавом” Петроса Стефанеаса, као и избор из поезије Томаса Цалапатиса „Ово место”.

Члан је Удружења новинара Србије и тренутно уређује часопис „Мали Политикин Забавник”. 

Песма “Љубав”, написана је у духу народних, лирских, љубавних песама. Љубавне песме су старе колико је старо и осећање љубави. Ово, основно и најјаче људско осећање, исказано је одговарајућом мелодијом, која је и по томе налик на народну (наравно, подразумева се извесна дистанца, будући да је ауторка поетеса доктус, па и блага иронија овог “певања”). Осећање се исказује посредно и дискретно, у сликама и алегоријски. Љубав је само наговештена, тек се наслућује. Ипак, у њој има љубавне радости и среће. Језик је једноставан, баш као и у народним лирским песмама, игрив, чак и духовит. Милица Шпадијер је савремена српска песникиња, која намерно подражава поменуте народне облике форме, па и лирске жанрове, како би у њих сместила рефлексе личног и интимног света, али указујући и на универзална, свевремена питања, хтења, расположења и осећања.

У Србобрану,

14. новембра 2023.

др Зоран Ђерић, председник

др Драгана В. Тодоресков, чланица

Биљана Пушкар, чланица

Љубав 

Дошао си ми млад

И дошао си ми стар

Дошао си ми бор 

И дошао си ми сад

Дошао си ми перје

И дошао си ми глад

Дошао си ми сенка

И дошао си ми хлад

 

Ако ме видите нову

Ако ме буде стазом

Ако ме прегази воз

Ако ме стигне надом

 

Нека ме покрије плес

И нека ме поједе раж

Нека ме умије мир

И нека ме сачува глас

 

 

Милица Шпадијер