Српски  Magyar 

"Девојачка спрема" у Галерији Дома културе

Изложбом "Девојчка спрема" која посетиоцима нуди могућност да виде како се некада припремала млада за удају, у Галерији Дома културе Србобран почели су "Дани културне традиције".

Овогодишња манифестација, 22. по реду, посвећена је свадбеним обичајима у Срба и Мађара.

"Приказаћемо многе обичаје везане за склапање бракова, код Срба и Мађара, дакле приказ мешовитог брака, односно где би младожења био Србин а млада Мађарица. На тај начин приказујемо обичаје обе националне заједнице. Почињемо овом изложбом девојачке спреме и мираза, настављамо изложбом венчаница и фризура, а главни догађај је у суботу када ћемо током дана имати представљање и приказ обичаја, припрему сватова и одлазак по младу, па повратак у кућу. Ту ће нам помоћи наше српско и мађарско културно-уметничко друштво, као и тамбурашки оркестар", рекао је Дејан Корцеба, директор Дома културе Србобран.

О изложби је говорила Љиљана Трифуновић, етнолог у Музеју Војводине. 

"Девојча спрема и код и Срба и код Мађара, као и код других националних заједница у Војводини, скоро да је иста, само су јој разичита имена. Свака садржи одрђени број јастучница, јорганских навлака и навлака за дуњу, поњавица, ћилима, пешкира, салвета, стољњака, девојачких кошуља, спаваћица, свега оног што младој жени треба у првом периоду када пређе у нови дом. За то прво време њу спремају њени родитељи, и тако је било пре 100 и више година, а данас девојачки мираз садржи све то исто, али на мало другачији начин. Више пешкир није кудељни или ланени већ фротир, није више везен столњак, већ неки купљен у великој трговини. Ипак, основа се не мења и неће се мењати ни у будућности", рекла је Трифуновић. Она је такође говорила како и када се некада преносио девојачки сандук, када се везе и тка спрема и када се све пакује, као и о другим обичајима у вези са миразом.