Протеклог викенда у Турији је одржана XXV Кобасицијада. Туријом је за три дана продефиловало више десетина хиљада посетилаца, из познатог места и овога пута на све стране света однето је више тона свежег, сувог, љутог и мање љутог туријског бренда, да би се сви гурмани још једном уверили где се прави најбоља кобасица. Уз кобасице, још важније, из Турије су понети и одлични утисци и увек важећи позив за нови сусрет наредне године.
Главна атракција и ове године била је кобасица рекордерка, од чак 2.025 метара. Направили су је спретни домаћини туријски, и даље љубоморно чувајући тачан рецепт у ком се крије тајна доброг укуса. Једино тачно открили су колико је дуга, за све остало кажу – скоро, око и слично. „Највећу кубасицу на свету, тешку скоро две и по тоне, направило је за само неколико дана, десетак мајстора. Сами смо припремили смесу и за кобасицу је самлевено месо од скоро 40 тешких товљеника. Утрошено је око сто килограма соли и паприке, као и по десетак килограма бибера и белог лука“, рекао је Мирослав Медурић, председник Организационог одбора Кобасицијаде, у чијем се домаћинству правила кобасица. Продавала се по цени од 400 динара за метар, вредела је укупно 810.000 динара, и вишедневни труд месара распродат је за само сат и по времена.
XXV Туријску кобасицијаду отворио је Саша Драгин, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, а посетиоце је поздравио и глумац Зоран Цвијановић. Драгин је, уздржавајући се великих говора, кратко честитао Туринцима празник села и подсетио на речи Мире Бањац, која је пре пар година, свим Туринцима честитала њихове кобасице. Нешто касније, Драгин је истакао да овакаве манифестације могу послужити за промоцију села и мотивисати младе да остану да живе у њима. „Није село само пољопривреда и не сме се дозволити да када падне мрак село изгледа као да је неко у њему искључио струју. Мора у селу да буде и лекар, и патронажна сестра, и ветеринар, и продавница, и фризер, и место за излазак, јер само тако његови становници пожелеће да остану у њему. Уз све проблеме, аграр Србије иде ка Европи, путем којим, у сваком случају, мора ићи“, рекао је Драгин.
Бранко Гајин, председник општине Србобран, истакао је да је манифестацију у Турији посети велики број људи, што је шанса за добру промоцију места и целе општине. „Свако може да се увери да је из године у годину Кобасицијада боља за једну нијансу. Трудимо се да умијемо простор, пре свега да подигнемо хигијенски ниво, и ове године смо спремили посебне месарске кућице, 40 нових тезги, а следеће године биће их још више. Желимо да манифестација изгледа цивилизовано, да када нам неко дође у госте добије и неки други садржај, а не само причу о кобасици. Људи желе да посете оваква места, али не желе да газе кроз блато, желе паркинг места, добре садржаје, и наше је да им то обезбедимо. Кобасица је и даље главна и централна прича, али и други садржаји могу бити подједнако привлачни“, рекао је Бранко Гајин, председник општине Србобран.
Манифестацију је посебно обележио богат културно уметнички програм, изведен на бини у центру села. Смењивали су се КУД-ови из многих места, а концерт је одржао Мирослав Илић.
Жири је за најбоље кобасице направљене у домаћинству прогласио оне које су направили Радослав Медурић, Радован Ђисалов и Немања Балинт. Најбољу кобасицу код кланичара направили су „Про – мес“ из Новог Бечеја, „Драгаш Јуниор“ из Чуруга, и „Саша“ из Новог Бечеја. На традиционалан начин кобасицу су најбоље сачинили Рада Ђисалов, Стеван Плачков и Славко Ђисалов.
Иначе, поводом XXV јубиларне Кобасицијаде, Организациони одбор манифестације уручио је специјална признања органима, фирмама и појединцима који су значајно учествовали у промоцији манифестације. Награде су добили министар Драгин, СО Србобран, новинар Бора Отић, аутор емисије Петказање на РТВ Војводина, „Рес траде“ генерални спонзор Кобасицијаде.
XXV Туријску кобасицијаду отворио је Саша Драгин, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, а посетиоце је поздравио и глумац Зоран Цвијановић. Драгин је, уздржавајући се великих говора, кратко честитао Туринцима празник села и подсетио на речи Мире Бањац, која је пре пар година, свим Туринцима честитала њихове кобасице. Нешто касније, Драгин је истакао да овакаве манифестације могу послужити за промоцију села и мотивисати младе да остану да живе у њима. „Није село само пољопривреда и не сме се дозволити да када падне мрак село изгледа као да је неко у њему искључио струју. Мора у селу да буде и лекар, и патронажна сестра, и ветеринар, и продавница, и фризер, и место за излазак, јер само тако његови становници пожелеће да остану у њему. Уз све проблеме, аграр Србије иде ка Европи, путем којим, у сваком случају, мора ићи“, рекао је Драгин.
Бранко Гајин, председник општине Србобран, истакао је да је манифестацију у Турији посети велики број људи, што је шанса за добру промоцију места и целе општине. „Свако може да се увери да је из године у годину Кобасицијада боља за једну нијансу. Трудимо се да умијемо простор, пре свега да подигнемо хигијенски ниво, и ове године смо спремили посебне месарске кућице, 40 нових тезги, а следеће године биће их још више. Желимо да манифестација изгледа цивилизовано, да када нам неко дође у госте добије и неки други садржај, а не само причу о кобасици. Људи желе да посете оваква места, али не желе да газе кроз блато, желе паркинг места, добре садржаје, и наше је да им то обезбедимо. Кобасица је и даље главна и централна прича, али и други садржаји могу бити подједнако привлачни“, рекао је Бранко Гајин, председник општине Србобран.
Манифестацију је посебно обележио богат културно уметнички програм, изведен на бини у центру села. Смењивали су се КУД-ови из многих места, а концерт је одржао Мирослав Илић.
Жири је за најбоље кобасице направљене у домаћинству прогласио оне које су направили Радослав Медурић, Радован Ђисалов и Немања Балинт. Најбољу кобасицу код кланичара направили су „Про – мес“ из Новог Бечеја, „Драгаш Јуниор“ из Чуруга, и „Саша“ из Новог Бечеја. На традиционалан начин кобасицу су најбоље сачинили Рада Ђисалов, Стеван Плачков и Славко Ђисалов.
Иначе, поводом XXV јубиларне Кобасицијаде, Организациони одбор манифестације уручио је специјална признања органима, фирмама и појединцима који су значајно учествовали у промоцији манифестације. Награде су добили министар Драгин, СО Србобран, новинар Бора Отић, аутор емисије Петказање на РТВ Војводина, „Рес траде“ генерални спонзор Кобасицијаде.
ФОТО ГАЛЕРИЈА КОБАСИЦИЈАДА 2009.