Српски  Magyar 

Одржана свечана академија повом Дана општине Србобран

Свечаном академијом на којој су најистакнутијим појединцима и организацијама уручена највиша друштвена признања, Србобран је обележио 19. октобар - Дан општине. 

Скуп у великој сали Скупштине општине Србобран, иначе недавно реновираној и чији изглед данас поново подсећа на накадашњу снагу грађанског Србобрана, увеличали су бројни гости. Свечаној академији присуствовали су представници државних и покрајинских органа власти, представници братских општина Орошхаза и Јаношхалма из Републике Мађарске, затим представници православних црквених општина, челни људи суседних локалних самоуправа, бројни привредници, одборници локалног парламента, чланови Општинског већа, као и представници установа, друштава и удружења, и бројни грађани.

Све их је први поздравио Радивој Парошки, председник Скупштине општине Србобран.

"Ваше присуство значи нам много и додатно обогаћује овај дан. Овај дан је посебан јер нас подсећа на богатство које имамо, а које се огледа у природним лепотама и плодности равнице која нас окружује, као и у богатству духа и заједништва које градимо кроз генерацијe.

Општина Србобран је увек била отворена за све људе добре воље. Ово је место славне јуначке прошлости, место грађанске културе и паорског менталитета. Историја Србобрана писана је од XIV века, ратовима, жртвама, страдањима, али и заједништвом и успесима, развојем и напретком. Најлепшу причу исписали су храбри, вредни и честити људи, који су однекуд дошли, баш на ово место, било кад, и који су овде нашли уточиште и чврсту везу са за земљом, равницом и панонским небом. Наша равница није само пространо тло, она је симбол снаге стабилности и плодности. Баш као што равница увек изнова даје плодове, тако и наши људи кроз труд и рад доносе нове идеје, чувају наше обичаје и стварају услове за бољи живот будућих генерација. Све је дубоко укорењено у нашим животима, повезује нас са прошлошћу, али и отвара врата будућности. Ми чувамо оно што нас чини јединственим и посебним. Поштујемо разлочитост и увек трагамо за новим могућностима.

Очекивања су нам велика зато што сви волимо Србобран и увек желимо да га видимо у најлепшем могућем светлу. Упркос веома тешким искушењима овог времена, Србија се убрзано развија, пре свега, захваљујући мудрој и државничкој политици нашег председника Александра Вучића, политици слободе, самосталности, независности и снажног екононског развоја. Захваљујући томе и ми смо добили шансу да у таквом економском амбијенту, уз помоћ државе а и сопственим снагама, допринесемо да наша општина добије убрзан и складан напредак и другачије економске обрисе.

Србобранска општина има добар развојни потенцијал, само је потребно још снажније кренути у његово планско осмишљавање, коришћење географског положаја, културно - историјских садржаја и других комперативних предности које поседујемо, од богатства водотокова, најплодније земље, развијености инфраструктуре, до богатства у нафти и гасу.

Али оно што нашу општину чини најбогатијом јесу њени људи – вредни, племенити и увек спремни да пруже руку помоћи. Заједно градимо заједницу у којој је свако важан, где сви имају прилику да допринесу развоју, где се поштује традиција и храбро корача напред. Данас славимо све те вредности. Славимо нашу земљу, наш Србобран, нашу прошлост, садашњост и будућност. Наш заједнички рад и труд су оно што нас је довело овде и сигуран сам да ћемо наставити да напредујемо, ослањајући се на темељне вредности које смо наследили од наших предака. Хвала вам свима што чините нашу општину богатом, живом и поносном. Свим грађанима општине Србобран честитам Дан општине и Дан ослобођења од фашизма, уз жељу да га и у наредним годинама и увек обележавамо у миру и благостању", истакао је Парошки.

У овом делу академије присутни су имали прилику да виде кратки видео у коме су представљени најзначајнији реализовани пројекти, али и они који се још увек спроводе. О резултатима постигнутим у претходних годину дана говорио је Радиој Дебељачки, председник Општине Србобран.  

"Поштовани, вођен идеалима слободе и непрестане борбе за боље сутра, Србобран вековима чува свој идентитет вароши која негује заједништво народа који стварају наше место. Историјски периоди који су, нажалост, пореметили тај склад и јединство, донели су најтежа времена из којих су сви народи заједно, из пепела, поново градили и стварали оно што данас имамо као темеље и основе друштва. Размишљајући о прошлости и нашим прецима, додатно чувамо од заборава све оно што нас чини, али и негујемо културу сећања како би знали и умели да гледамо напред, у будућност која је, такође, заједничка за све људе који чине наш Србобран. Иако, можда, чудно звучи, различитости нас спајају и чине јединство нашег културног идентитета који је утемељен на постулатима толеранције и разумевања. Још једном, данас је прилика да истакнемо управо те вредности које смо научили из тешких и страдалних историјских периода, када се чинило да су оне заборављене.

Ипак, Србобран се данас развија и модернизује али и љубоморно чува сећања на славну историјску прошлост која се да приметити свуда око нас, па чак и у просторији у којој се данас налазимо, где су говорили многи великани и одржавани народни зборови од значаја за даља историјска збивања.

Имајући све ово у виду, велика је одговорност данас преузети терет, обавезу, али је и велика част бити најодговорнији за развој општине коју сви неизмерно волимо. Радује чињеница да је много тога учињено како би се Србобран, Турија и Надаљ даље развијали и напредовали. Зато је и у претходних годину дана приоритет био равномеран развој свих насељених места, кроз различите идеје и пројекте које смо остварили. Као и увек, фокус је био на нашим најмлађим суграђанима па је тако реконструисана школа у Надаљу и у току су радови на новом кровном покривачу ОШ 'Вук Караџић'. Веома амбициозан, али реално остварив план је да за наредни период започнемо доградњу и адаптацију јавног објекта у Србобрану који ће постати нови вртић у нашој општини, како би свако дете имало прилику да буде део наше предшколске установе.

Такође, Турија и Надаљ добили су нова атестирана и модерна игралишта, а спортска хала у Србобрану, коју користе две школске установе у непосредној близини, добила је нови паркет. Поред великог броја обновљених спортских терена, у Србобрану је изграђен и најмодернији терен за мали фудбал са вештачком травом. Једнако важна нам је и чињеница да је наш Дом здравља наставио са модернизацијом опреме која је побољшала ниво здравствене заштите наших грађана. Општина Србобран као један од приоритета има здравствену и социјалну заштиту најрањивијих група, међу којима су и деца са сметњама у развоју, где је сарадња са Удружењем 'Бисер' на веома високом нивоу. Једна од мера којим подстичемо пронаталитетну политику су и издвојена средства за вантелесну оплодњу или поклони за свако новорођено дете, активност која је постала традиционална.  

Свакако, на услове живота утичу и планирана остварења капиталних пројеката као што је завршетак фабрике воде у Турији и Дома културе у Србобрану, али и темељна реконструкција Трга слободе који ће уз велику започету обнову локалних саобраћајница, заокружити амбијенталну целину коју желимо да створимо. У овом делу се мора споменути и замена кровног покривача на Православном храму који је један од симбола нашег места. Радује чињеница да је у нашим местима све већи број великих приватних инвестиција која отварају нова радна места, попут изградње новог тржног центра или фабрике 'Миком' која ће у наредним годинама обезбедити око 200 нових радних места. Важна је и чињеница да је Србобран коначно почео да реализује свој потенцијал термалних вода са новим извориштем у близини старог објекта хотела, који ће врло брзо започети свој нови живот.

Поред реализације локалног буџета, велики планови се реализују заједно са покрајинским и републичким изворима финансирања, с тога желим да се захвалим на подршци која редовно стиже нашој општини.

На крају, али не мање важно, желим да честитам свим лауреатима на заслуженим признањима за своја учињена дела. Додељивањем звања почасног грађанина нашем пријатељу Давиду Золтану, не само да јачамо везе између Србобрана и Орошхазе, већ и српско-мађарске односе који су на историјском максимуму. Нисмо заборавили ни хумана дела наших суграђана, доприносе заједници кроз грађански активизам, нашег најстаријег паора, омиљеног лекара у својој локалној заједници, али ни вредне просветне раднике који се марљиво труде да науче нашу децу и изведу их на прави пут. Још једном, користим прилику да својим суграђанима честитам Дан Општине и Дан ослобођења. Поносам сам што сви заједно чинимо наш Србобран, нашу Турију и наш Надаљ. Живела наша општина Србобран, живела Србија", поручио је Дебељачки.

На свачаној академији уручене су захвалнице и звање почасног грађанина Србобрана најзаслужнијим појединцима и организацијама.

Овогодишњи лауреати су:

ЗВАЊЕ ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА - ЗОЛТАН ДАВИД, дугогодишњи градоначелник Орошхазе

ЗАХВАЛНИЦЕ - ЛА3АР АНТИЋ, ЕКОЛОШКО УДРУЖЕЊЕ „ШЛАЈЗ", ОРГАНИЗАЦИЈА ЦРВЕНОГ КPCTA СРБОБРАН, ОСНОВНА ШКОЛА „МОМЧИЛО ТАПАВИЦА", ДР РАДОСЛАВ МИЈАТОВ, САША МИКОВИЋУ и ЗОРАН ЛАЗИЋ

Прилику да захвали на признању имао је Золтан Давид, дугогодишњи градоначалник Орошхазе.

"Велика ми је част стајати овде испред вас, веома сам дирнут и захвалан за признање које сам добио.

Однос са Србобраном је увек био важан за Орошхазу, и за мене лично, и тако ће бити и убудуће. Ова два насеља су се увек окретала једно према другом отвореног срца, са искреним пријатељством и помагали се међусобно по потреби. Приљатељства која су се стекла показала су се трајним. Велико ми је задовољство што сам и ја могао да урадим нешто за овај савез и што смо заједно градили и јачали наш однос.

Захваљујем се председнику Општине Србобран Радивоју Дебељачком, који ми се увек обраћао са искреним пријатељством. Желео бих да се захвалим Беати Сабадош-Фодор, Кристијану Кочиш и Ласлу Парацком, којима је пријатељство између Србобрана и Орошхазе као нит која повезује срца. Желео бих да се захвалим мештанима Орошхазе, који су увек срдачно дочекали грађане братске општине. И на крају, али то не значи да је мање важно, захваљујем се својој породици што су ме годинама подржавала у мом раду на изградњи и јачању заједнице. За Србобран ме везују дивне успомене, али је данашњи дан најлепши од свих.

Звање Почасног грађанина је велика част. Истовремено, то значи и одговорност. Мислим да нећу претерати ако кажем да се тако велико признање не може унапред заслужити. Уместо тога, ово је за мене велика одговорност за периоду који је пред нама, јер желим да заслужим поверење које ми је указано, да додатном помогнем свом својом снагом да однос са нашим пријатељима из Србобрана буде још снажнији. Ово је веома велика част за мене и још једном се захваљујем за ово велико признање", рекао је Золтан Давид.

 

 

Службени лист