Српски  Magyar 

Србобран обележио 80 година слободе

Полагањем венаца и одавањем поште свим палим борцима и жртвама фашизма, на спомен обележју на Тргу слободе, Србобран је данас обележио вредан јубилеј - 80 година од ослобођења у Другом светском рату. 

Окупљенима је празник честитао Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, и још једном са Трга слободе упутио поруку о важности и неопходности заједничког чувања пламена слободе, запаљеног 19. октобра 1944. године. 

"Поштовани суграђани, вођени антифашистичком борбом, пре тачно 80 година Србобран је ослобођен од стране партизанских јединица Другог шајкашког одреда и 31. гардијског корпуса Црвене армије. Пружајући отпор окупатору, наши славни преци борили су се не само на право да буду слободни, већ за право на достојан живот, мир и просперитет, који су жељно ишчекивани након неколико година фашистичког терора. Сећајући се на те славне дане из 1944. године, са Трга слободе у Србобрану одајемо пијетет свим жртвама које су поднете за све нас, данас када у миру стварамо и чувамо наше место. Поучени историјским искуствима, идентитет нашег народа се градио и данас је пропознатљив по толеранцији и разумевању свих народа који живе на овим просторима. Наши преци могу бити поносни на ту чињеницу јер тиме доказујемо да њихова борба није била узалудна. Драги моји суграђани, порука коју сви заједно шаљемо са овог места има веома важну и благодарну улогу, а то је разумевање различитости, прихватање другачијег мишљења али и чување идеала правих вредности које су најсјајније истакнуте управо борбом за ослобођење. Неговањем културе сећања преносимо на генерације које долазе историјске чињенице и чувамо од заборава људе који су били спремни да и животима одбране своју отаџбину. Најмање што можемо је да не дозволимо било какво прекрајање, мењање и релативизирање свих догађаја и учесника борбе која је донела слободу нашем народу. Нисмо и нећемо дозволити никада да се жар борбе за боље сутра, угаси. Због свега тога, и након осам деценија наша је обавеза да преносимо те створене искре храброг и непоколебљивог духа и да их уградимо у сваки камен и кутак нашег места, али и у свако срце наших суграђана. Драги моји Србобранци, честитам вам Дан општине и Дан особођења са жељом да заједнички наставимо борбу да наш славни Србобран корача ка даљем развоју, чувајући сећање на своју значајну историјску прошлост и дане које нас и данас чине поносним. Живео Србобран! Живела Србија!", поручио је Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Венце на споменик слободи положили су Радивој Дебељачки и Владимир Шарчев, председник Општине и заменик председника Општине, затим представници ОО СУБНОР-а, Удружења ратних војних инвалида Србобран, Удружења бораца "Храбро срце 1990 - 1999", те представници локалних одбора Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Српске радикалне странке,  Социјадемократске партије Србије и Покрета уједињених пензионера Србије.      

           

Службени лист