Српски  Magyar 

Одржана IV седница СО Србобран

Скупштина општине Србобран једногласно је донела одлуку о овогодишњим лауреатима најзначајнијих друштвених признања, која се додељују поводом обележавања 19. октобра - Дана општине Србобран.

ЗВАЊЕ ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА општине Србобран као највиша лична почаст и израз посебног поштовања, грађанима који уживају велики углед у земљи и свету, биће додељено ЗОЛТАНУ ДАВИДУ, дугогодишњем градоначелнику Орошхазе, братском граду Србобрана. 

ЗАХВАЛНИЦА, као признање за постигнуте примерене резултате и успехе у раду, учињене подвиге, хумана дела, као и за испољену храброст и пожртвовање у спасавању живота људи и материјалних добара, биће додељена:

- ЛА3АРУ АНТИЋУ, за постигнуте примерене резултате и успехе у раду

- ЕКОЛОШКОМ УДРУЖЕЊУ „ШЛАЈЗ" за учињене подвиге

- ОРГАНИЗАЦИЈИ ЦРВЕНОГ КPCTA CPБOБPAH за хумана дела

- ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „МОМЧИЛО ТАПАВИЦА" Надаљ за постигнуте примерене резултате и успехе у раду

- ДР РАДОСЛАВУ МИЈАТОВУ за постигнуте примерене резултате и успехе у раду

- САШИ МИКОВИЋУ за учињена хумана дела 

- ЗОРАНУ ЛАЗИЋУ за учињена хумана дела

Ове предлоге одборницима је образложио Радивој Дебељачки, председник Опшзине Србобран.

Звање почасног грађанина додељује се Золтану Давиду из Орошхазе, Република Мађарска, из следећих разлога: Побратимска сарадња између Општине Србобран и града Орошхаза постоји од 2009. године, али су се руководиоци градова и раније посећивали. Однос је изграђен на чврстим основама, сарадња и размена искустава је редовна у областима културе, образовања и спорта, што је веома драгоцено за оба града. Део сарадње је и програм размене ученика чија је суштина да ђаци из Орошхазе летују у Црној Гори, а одлични ђаци из Србобрана у Орошхази. Све то даје посебан квалитет односима два побратимљена града, у којима је Золтан Давид одиграо значајну улогу. Верујемо да постојећи добри односи Орошхазе и Србобрана могу додатно ојачати, јер функционишу у светлу истинских пријатељских односа Србије и Мађарске, које успешно граде Александар Вучић, председник Србије, и Виктор Орбан, премијер Мађарске.

Захвалница се додељује Лазару Антићу из Србобрана за постигнуте примерене резултате и успехе у раду, из следећик разлога: Лазар Антић је учесник сваке Србобранске бразде која се успешно организује већ 25 година. Најстарији је орач који учествује у овој манифестацији и увек је на челу колоне трактора који дефилују нашим местом. Својим примером у великој мери чува праве паорске особине и вредности које су увек красиле ово подручје, а то је, пре свега, велика љубав према нашој плодној равници и војвођанском начину живота.

Захвалница се додељује Еколошком удружењу „Шлајз" из Србобрана за учињене подвиге, из следећих разлога: Својим односом према природи, различитим активностима које споводе на уређењу пре свега дела насеља Вашариште у Србобрану, чланови овог удружења показали су на који начин се грађански активизам може у пуној мери искористити за добробит заједнице. Борбом за заштиту природе, јачају свест и код осталих суграђана о значају заштите животне средине, што је изузетно важно за целокупно друштво у целини.

Захвалница се додељује Организацији Црвеног Крста из Србобрана за хумана дела, из следећих разлога: Активностима и залагањем, Црвени крст Србобран помаже најугроженијим и најрањивијим категоријама друштва. То се пре свега односи на рад Народне кухиње, хуманитарне акције које резултирају поделом додатних оброка, средстава за личну хигијену и кућне хемије, и слично. Посебно је важна улога Црвеног крста у организацији акција за добровољно давање крви, али и за обуке прве помоћи. У последњих неколико година радује све већи број волонтера који чине неизостави део ове организације.

Захвалница се додељује Основној школи „Момчило Тапавица" из Надаља за постигнуте примерене резултате и успехе у раду, из следећих разлога: Имајући у виду агилност и ангажованост коју годинама у назад показује Бранислава Станаћев као директорка школе, а који се најпре виде у ангажовању приликом учешћа на конкурсима за доделу средстава, а затим и остваривања права на иста, и улагања у обнову школе, учионица, спортскох терена и осталих садржаја, који у великој мери доприносе побољшању услова за боравак и рад ученика и запослених у установи. Такође, због дугогодишње иницијативе за промену назива школе из ондашњег „Жарко Зрењанин-Уча" у садашње „Момчило Тапавица" сматрамо да је овакав успех допринео очувању лика и дела првог српског олимпијца који је пореклом из Надаља, као и очувању целокупног културног наслеђа наше општине. 

Захвалница се додељује др Радославу Мијатову из Турије за постигнуте примерене резултате и успехе у раду, из следећих разлога: Др Радослав Мијатов је запослен у Дому здравља „Др Ђорђе Бастић" од 2009. године, а ординира у амбуланти у Турији. Др Мијатов је од самог почетка рада у нашој средини исказао велику посвећеност и преданост хуманом позиву којим је одабрао да се бави. Такође је показао и велику спремност да у сваком тренутку помогне сваком грађанину наше општине који је затражио помоћ. Радно време за њега није ограничавајући фактор, те са једнаком енергијом приступа решавању сваког здравственог проблема. Како знамо да су деца најбољи критичари, ти мали критичари са одушевљењем прихватају да их др Раша, како га они називају, прегледа. Др Радослав Мијатов је омиљен и цењен и код старијих пацијената. Увек је расположен да да свој допринос и подршку за успешну реализацију разних спортских и културних манифестација. Својим понашањем даје позитиван пример свим колегама и осталим грађанима који за њега имају само речи хвале.

Захвалница се додељује Саши Миковићу из Србобрана и Зорану Лазићу из Надаља за учињена хумана дела, из следећих разлога: Саша Миковић и Зоран Лазић су својим хуманитарним делом, добровољним давањем крви 100 пута до сада, помогли многе животе и својим несебичним залагањем помогли у унапређењу хуманитарног рада кроз хуман и позитиван пример давања крви у толиком броју пута.

На данашњем IV заседању локалног парламента дошло је до промена у саставу одборика; мандат је због оставке престао Ливији Парацки, која је била на листи Савеза војвођанских Мађара - др Балинт пастор, док је одборнички мандат потврђен Милани Гајинов са листе "Ослободимо Србобран". Затим је донето решење о именовању директора Центра за физичку културу, рекреацију и туризам Србобран, и ову функцију наставиће да обавља Слободан Субић, досадашњи директор. Такође, локални парламент је усвојио Програм пословања ЈКП "Регионални центар за управљање отпадом" Нови Сад за 2024. годину.

Седница је окончана одборничким питањима.

Службени лист