Српски  Magyar 

Уличне трке најавиле јубиларни празник

Традиционалним уличним тркама младих, а ове године и Међународном трком мира, Србобран је почео обележавање вредног јубилеја - 80 година од ослобођења од фашизма у II Светском рату.

Спортски дан на улицама града употпунили су учесници Међународне трке мира, која је пре шест дана започела у Северној Македонији, а данас стигла до срца Бачке. Учесницима овог захтевног такмичења пет километара пред циљ у Србобрану прикључили су се и дугопругаши из Удружења "SrbobRun", који су их допратили до Трга републике и где су их дочекали ученици свих школа, бројни грађани, представници локалне самоуправе, и пожелели им добродошлицу.

"Драго ми је што је Србобран део једне тако велике маниферстациоје каква је Трка мира, што ови људи трчећи нашим улицама шаљу поруку о важности мира у свету. Србобран је средина која може да се похвали са мултикултуралношћу, заједништво више народа који у миру и слози дуго живе заједно. Трка мира управо то промовише, да без обзира на разлике људи могу и треба заједно да раде, друже се и стварају, а Србобран је баш такво место, добар пример из Србије. Зато су управо спортске активности увек добродошле, спорт баштини исте те вредности. Наше традиционалне Уличне трке организујемо поводом Дана ослобођења, тако промовишемо мир, оличен у заједништву наших народа, сарадњи, разумевању и толеранцији”, поручио је Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Присутнима су се обратили и учесници Трке мира, Предраг Кнежевић – председник Трке мира за Србију, и Девашишу Торти из Енглеске – председник Трке мира за Европу.

“Бакља коју држим у руци је симбол мира, прошла је цео свет, из руке у руку многих спортиста, али и обичних људи, држали су је Мухамед Али и Новак Ђоковић, и бројни други људи који само желе да се светом шире мир у заједништво. Трка постоји већ 37 година, бакљу је те давне 1987. године први подигао оснивач Шри Чинмој, и послао је у свет са поруком мира, да је добри људе преносе где год буду трчали”, рекао је председник Трке мира за Европу, честитајући Србобранцима Дан ослобођења.

Директор ЦСТ Србобран, Слободан Субић, није крио задовољство што су Уличне трке додатно обогаћене програмом који је посвећен светској Трци мира.

“Заиста је задовољство у овом лепом дану организовати још једне традиционалне Уличне трке, поводом Дана ослобођења Србобрана, и још веће је задовољство што је овај наш догађај усклађен с одржавањем светске Трке мира, која ове године, на путу ка Мађарској, пролази кроз Србију. Част нам је што смо добили прилику да угостимо тркаче из целог света, лепо је било видети да деца добро реагују на њихове поруке, певали са са њима, играли се погађања држава учесника трке, и одрадили с њима једну вежбу за крај. Двојица председника трке, за Европу и Србију, имали су одличну конекцију са децом и пренели су им позитивну енергију пред сам старт Уличних трка", пиручио истакао је Субић.

 

 

Службени лист