Српски  Magyar 

Одржана III седница СО Србобран

Скупштина општине Србобран састала се у уторак по трећи пут у новоизабраном сазиву. Разговарало се и изјашњавало о дневном реду са чак 30 тачака, које су чиниле разне одлуке важне за унапређење услова живота, појединих права, као и низ решења која омогућавају спровођење планова рада у установама и органима локалне самоуправе. Седницу је водио Радивој Парошки, ппредседник Скупштине општине Србобран. 

Заседање локалног парламента почело је потврђивањем одборничког манадат Ливији Парацки, (СВМ - др Балинт Пастор), која у Скупштину општине улази уместо Ерике Муњин Сокола, одборнице која је поднела оставку на претходном заседању.

Након усвајања записника са II седнице, Скупштина општине је донела Одлуку о доношењу Средњорочног плана развоја општине Србобран за период 2024 -2026. година, а затим Одлуку о изради Плана детаљне регулације за изградњу комплекса етно салаша са туристичко-рекреативним и угоститељским садржајима. Ова важна одлука доноси се у циљу израде плана за је "дефинисање правила за уређење и градњу традиционалног начина градње – у етно стилу са туристичко рекреативним и угоститељским услугама, према природним и физичким карактеристикама и условима успешног функционисања комплекса", наведено је у образложењу. 

Скупштинска већина усвојила је измене Одлуке о начину обављања функције у органима општине Србобран, затим Одлуку о утврђивању мањег, односно већег броја деце у васпитним групама у ПУ "Радост" за 2024/2025, годину, измене Одлуке о мрежи основних школа на територији општине Србобран, Одлуку о организовању и условима рада саветника за заштиту права пацијената на територији општине Србобран, као и измењену и допуњену Одлуку о правима на материјалну помоћ деци, ученицима и студентима са територије општине Србобран.

Такође, усвојена је измењена Одлука о реализацији буџета општине Србобран у делу планираних расхода за услуге социјалне заштите за 2024. годину, измењена Одлука о образовању и именовању Савета за родну равноправност Општине Србобран, затим измењена и допуњена Одлука о комуналном реду, те Одлукa о областима које могу бити предмет концесије или других јавно-приватних партнерстава на територији општине Србобран, и измењена и допуњена Oдлуке о радном времену угоститељских, трговинских, занатских објеката и објеката за приређивање игара на срећу и игара за забаву на територији општине Србобран.

Као једна од важнијих одлика издвојила се Одлука о првом ребалансу буџета општине Србобран за 2024. годину. Нова одлука гласи: Буџет за 2024. годину састоји се од прихода и примања у износу од 1.206.590.831,00 динара; расхода и издатака у износу од 1.306.295.938,00 динара; буџетског дефицитa у износу од 99.705.107,00 динара, који ће се покрити од пренетих неутрошених средстава трансфера у износу од 99.705.107,00 динара.

Локални парламент изменио је Програм уређивања грађевинског земљишта на територији општине Србобран за 2024. годину, такође и Средњорочни Програм уређивања грађевинског земљишта на територији општине Србобран за период од 2024. до 2027. године, да би затим био измењен и Кадровски план Општинске управе Србобран и Правобранилаштва општине Србобран за 2024. годину. "Зелено светло" локалног парламента добила је и Информација о степену усклађености планираних и реализованих активности из Програма пословања ЈКП „Градитељ“ за период од 01. 01. 2024. до 30. 06. 2024. године.

Одборници су донели и Решењe о образовању штаба за ванредне ситуације Општине Србобран, а затим и Решењe о давању сагласности на Извештај о реализацији Годишњег плана рада ПУ "Радост" за 2023/2024. годину.

Скупштина општине изгласала је решења о давању сагласности на годишње планове рада за 2024/2025. годину за ПУ "Радост", Народну библиотеку Србобран, те савете месних заједница Надаљ, Турија и Србобран. Истовремено, донето је и решење о разрешењу и именовању председника и чланова Савета за привреду, буџет и финансије, као и Савета за урбанизам, комуналне делатности и заштиту животне средине. Као претпоследња тачка дневног реда разматран је и усвојен Извештај о извршењу буџета за период од јануара до јуна 2024. године, а седница је завршена одборничким питањима.

Службени лист