Српски  Magyar 

Бицикл за здрав живот и здраву животну средину

Пуни младалачке енергије, уверени у исправне ставове о здравим стиловима живота које су усвојили на време, а охрабрени старијима који размишљају на исти начин, више од стотине бициклиста из Србобрана и Турије обележили су данас Европску недељу мобилности и на прави начин дали смисао мотоу овогодишње кампање - "Крећимо се квалитетније".

Бициклистичка тура од Трга републике у Србобрану до излетишта крај Бељанске баре у Турији била је права мера за промоцију једног здравог и корисног начина превоза који истовремено чува здравље и животну околину. Заједно са младима возили су и многи старији, све у организацији Друштва за борбу против шећерне болести "Плави круг", а уз подршку Општине Србобран.

Др Илија Газепов, препознатљиво лице "Плавог круга", истакао је да ово друштво управо и постоји зарад едукације становништва о здравим стиловима живота. "Током целе године одржавамо бројне акције које су у вези са тим задатком, а ово је једна од најлепших, најнасмејанијих и најемпатичнијих акција које реализујемо. Физичка активност је једна од најважнијих функција за сваког човека, она је основ за изградњу доброг здравља и дугог квалитетног живота. Презадовољан сам с данашњом акцијом, само је штета што је немамо чешће. ‘Плави круг’ је захвалан локалној самоуправи, Полицијској станици, свим школама, ЈКП ‘Воде Војводине’ и Црвеном крсту на подршци за реализацију целе акције. Овде у Парку природе ‘Бељанска бара’, потрудили смо се да буде више различитих активноисти: вожња чамцима, контрола шећера у крви и крвног притиска, показна вежба Црвеног крста. Сви учесници данашње вожње су добили по јабуку и флашицу воде, а обезбедили смо и велики број мајица са мотивима данашње акције у боји ‘Плавог круга’ наравно”, рекао је др Илија Газепов, који је истакао да су посебни гости били корисници услуга Удружења за помоћ МНРО “Бисер”. Такође, захвалио се локалним медијима који су најавили дешавање и исто испратили од почетка до краја.

Бицикл до Бељанску Баре, у друштву сина, довезао је и председник Општине Србобран, Радивој Дебељачки. "Искрено верујем да је овакав вид едукације деце, кроз занимљиве манифестације, врло продуктиван. Изузетно ми је драго да је Србобран и ове године део ‘Европске недеље мобилности’, могу рећи да се већ традиционално укључујемо у различите програме који се тичу промоције здравог начина живота. Једна наша идеја је тако и заживела, а то је ова вожња бициклима од Србобрана до Бељанске Баре. Тако промовишемо бициклизам као вид превоза и здрав начин живљења, али и овај прелепи резерват природе који имамо у нашој општини. Драго ми је да видим да су деца и млади у оволиком броју учествовали, значи да је акција веома успешна, односно да смо успели у ономе што смо замислили, а то је да их подстичемо да излазе у природу, да се друже без телефона и друштвених мрежа и да усвоје све оно што живот чини лепшим”, рекао је Дебељачки.

Службени лист