Српски  Magyar 

Прваци у фокусу Европске недеље мобилности

Посетом првацима у основним школама које су организовали Канцеларија за локални економски развој - КЛЕР, Црвени крст Србобран и Полицијска станица Србобран, отпочеле су активности планиране поводом обележавања Европске недеље мобилности.

Са првацима се разговарало о правилима чије поштовање доноси бољу безбедност у саобраћају, на путу од куће до школе, али и о потреби да се више шета или вози бицикл, када је то могуће, јер се тако истовремено чува здравље и животна средина, чиме и пун смисао добија овогодишњи слоган кампање - "Крећимо се квалитетније". Одржани су часови из познавања саобраћаја за најмлађе учениће, ђаке прваке, а затим се из учиониоца прешло на показивање знања у пракси. Уз асистенцију полицајаца, ученици су прелазили улицу на обележеним пешачким прелазима придржавајући се научених правила, уз подршку и надзор њихових учитељица и представника Црвеног крста и КЛЕР-а.

"Увек је задовољство обићи школе, овакве часове одржавамо сваке године у септембру и наравно пажњу посвећујемо најмлађим ученицима, оним који су по први пут закорачили у основне школе. Трудимо се да наши доласци на часове деци буду занимљиви, да се и они укључе, да нам кажу шта већ знају, а ми им затим детаљно објаснимо како се безбедно прелази улица, како се треба понашати у саобраћају, на путу од куће до школе. Тему ширимо и на неке друге ствари, које су важне за безбедност деце, као што су комуникација с одраслима, па и са вршњацима, све у циљу да одрастање малишана у нашој општини протекне што безбрижније", рекао је овом приликом Горан Радовановић, секретар Црвеног крста Србобран, и захвалио представницима КЛЕР-а на сарадњи.

Канцеларија за локални економски развој је деци поделила поклоне које ће им помоћи да лакше усвоје нова знања о саобраћају - беџеве, бојанке, распореде часова, брошуре са тумачењем основних саобраћајних знакова, али и захвалнице за учествовање у овој акцији.

КЛЕР наставља с активностима и даље, следе: ликовни конкурс за ученике нижих разреда, као и такмичење спретности, у вожњи бицикла на полигону, за ученике виших разреда основних школа. Такође у овој недељи, у суботу, 21. септембра, Друштво за борбу против шећерне болести “Плави круг” Србобран, уз подршку Општине Србобран, организује вожњу бицикала од Трга републике у Србобрану до Парка природе Бељанска бара крај Турије, где су планиране додатне активности за учеснике.  

Службени лист