Српски  Magyar 

Ракијада "Срце Бачке" добила нове шампионе

Поделом медаља и захвалница завршена је трећа по реду манифестација Ракијада "Срце Бачке", такмичење произвођача ракија. Свој домаћи производ на оцењивање послали су бројни произвођачи ракија из Жедника, Сомбора, Бајмока, Будисаве, Ниша, Бачке Тополе, Земуна, Врбаса, Куле, Фекетића и Темерина, затим произвођачи ракије из Мађарске, Северне Македоније и Словеније, а укупно је анализу стручног жирија прошло 157 узорака.

Чила Балаж, координаторка такмичења, изјавила је да су осим традиционалних ракија, као што су  дуња, крушка, јабука, вишња, кајсија, шљива, пријављени и посебни узорци, као на пример, ракија од смокве, купине, бундеве, а било је и неколико врста ликера.

"Жири је доделио 24 бронзане, 52 сребрне и чак 62 златне медаља. Само из Србобрана стигао је 41 узорак, а 18 произвођача добило је златну медаљу. Захвалнице су добили сви који су предали узорке. Прелазни пехар из Срборана, који је две године био у власништву Киш Роберта (најбоља ракија од крушке), ове године је однео кући Ласло Бергел, који је био најбољи у категорији ракије од кајсије", рекла је приликом поделе признања Чила Балаж.

 

Службени лист