Српски  Magyar 

"Пољопривреда је у нашем ДНК"

Све у једном дану и на једном месту - 25. "Србобранска бразда", 9. "Тракторијада" и 1. Државно првенство Србије у орању двобразним плугом, и то у суботу, 07. септембра на парцелама "Пионира". Није било сумње да добро дружење и интересантно надметање, игра и песма, забава за најмлађе, или богата трпеза за све посетиоце, уопште могу изостати. У то су се уверили сви они које није уплашила киша из претходне ноћи, сви љубитељи две препознатљиве локалне манифестације - "Србобранске бразде" и "Тракторијаде", које су се ове године спојиле и изазвале још већу пажњу јавности. Снага и потенцијал ових манифестација потврђује се и интересовањем великих компанија из области пословања у пољопривреди, али и интересовањем бројних ТВ екипа које су се јуче у србобранском атару дале у потрагу за најбољим орачима Војводине и Србије.

"Србобранска бразда је, заиста, за нас једна од најважнијих манифестација јер добро осликава нашу општину, наше главне активности и наше људе. Управо због тога је и ми посебно негујемо и покушавамо да организујемо на начин да свим буде интресантна и да привуче што више посетилаца. Поносни смо на четврт века дугу традицију и овај јубилеј употпунили смо и истовременом организацијом 1. Државног првенства Србије у орању двобразним плугом, за шта смо добили подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Наш циљ је да манифестација из годину у годину расте, да привлачи што више учесника и посетилаца из целе Војводине и Србије, што да не и региона, а уверен сам да је Србобран право и централно место где се треба промовисати вештина орања, толико важна за пољопривредну делатност, и где треба тражити најбоље ораче", рекао је пред само отварање 25. Србобранске бразде Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Част да отвори манифестацију припала је помоћнику министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Сектору за аграрни развој Александру Богићевићу. Обраћајући се окупљенима Богићевић је указао на значај Асоцијације орача Србије, чије је оснивање подржало управо Министарство пољопривреде, те додао да ресорно министарство увек радо учествује у догађајима овог типа и да институционална подршка неће изостати ни у будућности.

У овогодишњем такмичењу учествовало је педесетак орача, услови за орање су после вишемесечног периода без добре кише били посебно тешки, било је и оштећења на прикључној механизацији, али није било одустајања - "на муци се познају јунаци", чуло се пред сам почетак. Тврдој, сувој земљи није помогло ни око 11 литара кише по квадратном метру, која је пала претходне ноћи, али барем није било препознатљивог облака прашине над парцелама, редовног сведока дана орања у пољима. А награде; и оне су биле веома вредне, 25.000 динара за најбоље ораче, па ваучери за летовање у Сутомору, разна опрема...

"Драго ми је када видим све ове људе спремне да се такмиче и друже, иако им свакодневница није лака; временски услови ове године нису били повољни, род је умањен, радило се у пољу по екстремним температурама, али на овај дан сви они долазе насмејани на 'Србобранску бразду', на 'Тракторијаду', да се друже и такмиче, и тако барем на тренутак изместе проблеме из свог фокуса. Пољопривреда је у нашем ДНК, она је наша најважнија привредна грана и морамо је развијати и промовисати на сваки начин", рекао је Дебељачки и истакао да локална самоуправа, заједно са ресорним министарством и покрајинским секретаријатом, на сваки начин покушава да пружи подршку пољопривредним газдинствима и олакша им услове пословања. 

Од самог такмичења орача које је одржано у три категорије, такмичења за титулу најбољег орача Србије, као и мање формалних, али веома интересантних и популарних такмичења која изискују велику вештину у вожњи трактора, нису били мање занимљиви ни наступи фолклорних група, па такмичења и забавне игре за најмлађе и други пратећи програми. Управо зато "Србобранска бразда" и "Тракторијада" јесу "раме уз раме" "Петровданским свечаностима", "Кобасицијади" или "Ленкином прстену", најпопуларнијим локалним манифестацијама свих врста.

Да све протекне беспрекорно, да сви србобрански атар напусте задовољни, деца са медаљама и поклон играчкама, мајицама са логом манифестација, они старији задовољни виђеним, они пословни понудом нових машина и разних нових сортимената и заштитних средстава за пољопривреду, потрудила се Месна заједница Србобран, организатор "Србобранске бразде" и пратећих догађаја, уз подршку локалне самоуправе, Дома културе Србобран и бројних спонзора.  

Резултати:

25. СРБОБРАНСКА БРАЗДА

Лака А категорија
1. Богдан Бикић иѕ Сирига
2. Саво Дулић из Сирига
3. Бранко Коваћевић из Србобрана

Средња Б категорија
1. Марко Атанасковић из Турије
2. Ђорђе Дињашки из Србобрана

Тешка Ц категорија
1. Владимир Николић из Надаља
2. Александар Белић из Србобрана
2. Бојан Туторов из Србобрана

Најстарији такмичар: Ђорђе Дињашки (1962. годиште)
Најмлађи такмичар: Јован Гложански (2012. годиште)
Такмичарка: Јелена Маџарев
Такмичар из најудаљенијег места: Дејан Томић из Трстеника
Власник најопремљенијег трактора: Сава Риговљев

ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ У ОРАЊУ:

Победник за 2024. годину је Богдан Бикић из Сирига

9. ТРАКТОРИЈАДА

Полигон спретности

1. Слободан Чобанов
2. Жарко Дебељачки
3. Атила Фодор

Брзинско такмичење

1. Атила Фодор
2. Слободан Чобанов
3. Роберт Сабо Млађи

Службени лист