Српски  Magyar 

Циганске ватре за још лепшу слику Србобрана

Врело је било у суботу на Циганским ватрама, традиционалном скупу србобранских Рома и њихових сународњака из целе Војводине. Нису томе допринеле само екстремне температуре, више врела крв свих присутних, таленат за игру и песму, њихова посвећеност очувању традиције и културе, као и радост коју је донела чињеница да успешно обележавају 25. годишњицу најзначајније ромске манифестације у целом региону.

Као и сваке године, почело је игром и песмом, наступима културно-уметничких друштава и трубача из Србобрана, Торњоша, Кикинде и других места, наставило се традиционалним проглашењем овогодишњег кнеза, а завршило најпопуларнијим делом програма - избором за мис 25. Цигнаских ватри.

У програму у чијој је припреми учествовао Дом културе Србобран, присуствовали су многи Роми из насеља Јамуре, њихови пријатељи Србобранци из свих делова места, као и бројни званичници, представници Општине Србобран, покрајинских органа власти, Националног савета ромске националне заједнице и други.

Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, није крио задовољство због чињенице да се успешно наставља традиција и да се србобрански Роми по 25. пут веселе и друже на Циганским ватрема. 

"Ово је заиста лепа манифестација, надам се да ће дуго трајати и што је још важније, да из године у годину само напредује и окупља све већи број људи. Посебно се захваљујем Покрајинској влади и Националном савету Рома, јер су подржали манифестацију и потрудили се заједно са нама да она буде на овом нивоу. Такође, важно је да разговарамо о питањима која интересују ромску популацију, о свему ономе што у Србобрану може бити боље. Сви народи овде чине јединствену заједницу, делимо исту културу, традицију и због тога је веома важно да разговарамо, заједно решавамо проблеме, и не само проблеме, већ да реализујемо идеје које су заиста добре и на корист свих нас", рекао је Радивој Дебељачки.

Јелена Јовановић, посланица у Скупштини АП Војводине, стални је гост Циганских ватри и поуздан сведок како ова манифестација расте и развија се.

"Вече је прелепо као и манифестација, 25. Циганске ватре, илити Романе јага у Србобрану. Ромској националној заједници је важно да негује културу и традицију, ромску игру у којој публика и сви ми који смо данас овде уживамо, заједно са гостима који су нам дошли из различитих места наше Војводине. Оно што ће бити иницијатива Националног савета Рома је да се ова манифестација уведе у календар туристичких дешавања важних за припаднике националних мањина. Оно што морам истаћи, ово је само једна у низу активности које Општина Србобран реализује током године, почевши од оних која су нама најважнија, а тичу се образовања, преко здравствених акција, запошљавања, очувања културе као данас, и на Дан Рома, прослава која је опет карактериостична за Србобран. Наставићемо ту добру сарадњу са локалном самоуправом, да се очува одличан однос већинског становништва и националних мањина, како бисмо снажили наше Роме, а знате како кажу, ако сами себе не поштујете, не можете то очекивати ни од других", поручила је Јелена Јовановић.

За кнеза ромске националне заједнице у Србобрану проглашен је Милош Бранков, о Ромима, њиховом културном наслеђу, историји и непрестаном путовању говорио је Славко Димић, оснивач Циганских ватри. Највише су се чекала имена победница избора за мис манифестације, а жири је одлучио да за прву пратиљу прогласи Александру Димић из Србобрана, другу пратиљу Тамару Коломпар из Торњоша, док је мис за 2024. годину постала Јелена Новаковић из Србобрана.

Првог дана манифестације у Галерији Дома културе Србобран отворена је изложба фотографија из живота Рома, аутора Здравка Симјановића. 

 

Службени лист