Српски  Magyar 

Уручене награде најбољим новелистима

Културни центар "Нандор Гион" уручио је награде победницима овогодишњег, 12. по реду, литерарног конкурса за писце новела. Традиционални конкурс "Дани новеле" био је расписан 01. фебруара, на дан рођења великог мађарског књижевника, рођеног Србобранца, Нандора Гиона, и део је сталних активности које удружење организује у знак сећања на овог аутора бројних новела и других дела. Додела награга урпиличена је у сада већ добро препознатљивом и популарном културном простору Спомен-куће "Нандор Гион"

О конкурсу и активностима Спомен-куће и Култунрог центра окупљенима је говорио Деже Немет, председник Културног центра "Нандор Гион".

"Сваке године расписујемо литерарни конкурс за нову новелу писану на мађарском језику, међународног карактера, на који се могу пријављивати, односно слати радове писци из целог мађарског говорног подручја. До сада смо спровели укупно 12 конкурса и издали 10 антологија од награђених новела, а 11. је у штампи. Поред литерарних конкурса на мађарском језику, истовремено расписујемо и конкурс за превођење дела Нандора Гиона са мађарског на српски језик. До сада смо објавили укупно 14 томова превода.

Садржај Спомен-куће обогатили смо 2022. године јединственом бистом Нандора Гиона, рад новосадског вајара Ласла Силађија, тако да је наш писац стално присутан у свом родном окружењу, прошле године у оквиру Спомен куће отворили смо изложбу слика сликара, поете Ференца Маурича, посвећену Нандору Гиону, Мапе мојих савременика, посвећену првој генерацији часописа Új Symposion, којем је припадао и он. Ове године обележили смо кућу спомен плочом на улазу. Нека биста, изложба и спомен плоча нас увек подсећају на то како треба да волимо свој завичај", рекао је овом приликом Немет.

Према одлуци жирија, коју је саопштио  Петер Анталович, председник, прва награда у категорији новела припала је Карољу Вицеију из Сенте, другу награду је добио Ото Беке такође из Сенте, а додљене су и три треће награде - добитници су Чонгор Хармат из Бездана, Иштван Вегше из Кишкунхалаша у Мађарској, и Криштоф Варњу из Србобрана. Поред наведених, жири је поделио и четири посебне награде, те предложио за објављивање још 16 пристиглих новела.

Свечаној додели награда присуствовао је и Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

"Настављамо једну лепу традицију коју Србобран има, 'Дане новеле' и неговања успемене на Нандора Гиона, и све ово је од изузетног значаја за наш заједнички идентитет који делимо. Зато је важно да ова традиција буде настављена, да локална самоуправа настави да подржава овај и сличне пројекте, све што може допринети да очувамо сећање на великог писца који је живео у нашем месту. Литераним конкурсом подстичемо, истовремено, и креативност, стварамо нови културни садржај који остаје за генерације иза нас, за генерације које ће тако имати прилику да уче о Нандору Гиону, кроз све радове које објављујемо сада. Општина Србобран ће наставити да буде подршка, не само финансијска већ институционална и друга, за овај и друге пројекте, уверен сам у добру међусобну комуникацију која ће нам омогућити стварање још бољих садржаја и учвршћивање сећања на Нандора Гиона", поручио је поздрављајући присутне Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Додели награда присуствовали су и Ричард Хуђик, члан ИО Националног савета Мађара задужен за културу, Золтана Кудлик, помоћница покрајинског секретара за културу, информисање и односе с верским заједницама, Саболч Фехер, члан ИО СВМ, Кристијан Кочиш, помоћник председника Општине Србобран, Беата Сабадош Фодор, чланица Општинског већа задужена за информисање, и Габор Вираг, директор Издавачке куће Форум из Новог Сада, која је објавила све до сада прикупљене збирке новела.

 

 

Службени лист