Српски  Magyar 

Здравље у фокусу "Бисеровог" еко кампа

Друштво за борбу против шећерне болести "Плави круг" данас је специјални гост Удружења за помоћ МНРО "Бисер". У еко кампу, уз редовне активности, пажња је усмерена на здравље учесника и сви ће они данас проћи кроз основне прегледе мерења крвног притиска и нивоа шећера у крви, ако је потребно и кроз пулсоксиметрију, обавезно кроз мерење висине и телесне масе, а затим од пријатеља из "Плавог круга" чуће низ савета како да чувају здравље, како да живе на здравим основама, шта да једу и колико је у исхрани важна само једна јабука дневно или колико је важно бити физички активан.

Стари пријатељ "Бисера", др Илија Газепов, рекао је овом приликом да је предивно видети и поново се дружити са учесницима Еко кампа. 

"Подржавамо све активности Удружења 'Бисер', које они организују сваке године. Сматрам да ово што радимо као 'Плави круг' је нешто најмање што можемо да учинимо за њих. 'Бисер' је посебна институција која брине о особама са посебним потребама и уверен сам да би свака установа требала да поведе још већу бригу о свим генерацијама. Када нас виде да долазимо учесници кампа знају шта их чека и одмах стрпљиво стају у ред да проћу кроз све контроле. Ми их пратимо током целе године, и на другим местима, упућени смо у поједине случајеве и посебну пажњу обраћамо на телесну тежину, која некада буде повећана. Има особа и са повишеним крвним притиском и повишеним вредностима шећера, али то није велики број у односу на целу групу. Пратимо и штићенике Центра за социјални рад, особе на кућном смештају, и тако ћемо наставити. Са 'Бисером' се срећемо и виђамо четири или пет пута годишње, на Светски дан здравља, следи и њихов рођендан па затим на Светски дан особа са инвалидитетом, и стварно се радујемо тим сусретима. И сам се, чини ми се, подмлађујем када се дружим са њима, уверен сам да ћемо поново заједно направити добар посао", рекао је др Илија Газепов из Друштва за борбу против шећерне болести "Плави круг".

Службени лист