Српски  Magyar 

Петровдан - слава која снажи Србобран

Вишедневним разноврсним програмима, још од Ивањдана у Надаљу, у Србобрану су успешно завршене Петровданске свечаости - дани резервисани за дружење и забаву поводом обележавања месне и црквене славе, посвећене апостолима Петру и Павлу.

Као и друге локалне манифестације, попут "Ленкиног прстена", која у фокус ставља поезију и културу уопште, или Кобасицијаде у Турији, која, опет, посетиоцима представља врхунски гастрономски квалитет домаћих произвођача кобасице, тако и Петровданске свечаности расту из године у годину и сада већ цела Војводина и Србија знају да Петровдан у Србобрану доноси одличан провод и весеље. Ове године на Тргу републике и околним улицама, у локалима, двориштима, под шаторима, створена је атмосфера за памћење, све је кључало од врхунске песме и игре, и без топлог јулског дана и топле јулске ноћи.

Почело је одличним, јер тако су оценили сви они који су присуствовали, концертом Суботичког тамбурашког оркестра, који је на за Србобранце најдражем инструменту, одсвирао композиције писане за оркестре, затим композиције из класичне музичке литературе, евергрин и филмску музику. Није изостала ни традиционална изворна и народна музика, на искрену радост окупљених. Србобран се на Петровдан 2024. године придружио градовима из Пољске, Мађарске, Русије, Румуније, Чешке, Италије, Немачке, Белгије, Шпаније и Израела, те свих земаља у заједничком региону, у којим је Суботички тамбурашки оркестар до сада наступао и добио верне фанове. 

Био је то најбољи увод за наступ звезде коју сви познају и воле - Неде Украден. Два сата квалитетног програма, без грешке, на темељима искуства које је донело време, и раскошног талента који је краси од првог дана, Неда је апсолутно, до последњег човека, разиграла и распевала Трг републике. Изгледало је да би било најбоље да се хит "Зора је сванула" остави за суботње рано јутро, јер толико је било енергије на бини и испред ње!

Почетак концерта био је прилика да председник Општине Србобран Радивој Дебељачки честита славу суграђанима, уз речи да је Петровдан време за одмор и забаву, али да наредни месеци и године требају бити искоришћени за даљи развој Србобрана, Турије и Надаљ. Крај коцерта означио је ватромет који је осветлио ноћно небо над Србобраном.

После овакве ноћи изгледа да није било много уморних, јер је и субота, дан иза Петровдана, поново донела велико интересовање за припремљене програме. Кренуло је традиционалним фолклорним наступима, под именом "Аматери своме граду", који у организацији Дома културе Србобран и Центра за спорт и туризам, увек на најлепши начин подсете на богатство и раскош наслеђа свих заједница које живе у Србобрану. Наступиле су групе КУД-а "Стеван Владислав Каћански Бард", Клуба за неговање традиције и обичаја свих народа и народности Војводине, затим Мађарског културно-уметничког друштва "Арањи Јанош" и Центра за истраживање и сценско презентовање народних игара, песама и музике Срба староседелаца Бачке и свих српских крајева "Велико бачко коло", сви из Србобрана. Игре из Ниша, Бачке, Срема, Метохије, народне игре из Галгамента, јужно-панонске игре, сплет мађарских песама из Бачке, народне песме из Купусине, само су део изведеног на централној бини, како би се још једном потврдила лепота културног мозаика Србобрана.

За крај концерт музичке звезде Иване Селаков. Опет серија разних хитова у глас са публиком, опет гужва на Тргу републике, добра забава није изостала.

Део програма Петровданских свечаности организован је и у храму Богојављања Господњег. Уз редовне свете литургије, организован је концерт хора "Свети Серафим Саровски", а пре тога и предавање протојереја-ставрофора Јована Милановића, ректора Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима, на тему "Подвиг апостола – темељ вере православне". Такође, у порти је постављена изложба дечијих радова које је инспирисао управо храм Богојављења Господњег.

Посебно свечано било је на светој литургији за Петровдан, након које је Радивоју Дебељачком, председнику Општине Србобран, уручена Архијерејска грамату признања, "за оданост светој православној вери и љубав према светој Православној Цркви, на делу показану кроз помоћ и допринос у духу задужбинарских и добротворних традиција светог Православља у српском народу", записано је у грамати.

"Велика част и подстрек да својим примером учиним све што је у мојој моћи да наш Храм и наша Света црква буду ослонац и стуб вере православне, која је очувала наш народ кроз векове. Велико хвала Црквеној општини Србобран, оцу Србољубу, Горану и Бојану на великом залагању и заједничкој борби да наш Храм очува и ојача сјај, традицију и улогу коју има кроз векове. Хвала и архијерејском намесништву у Бечеју на подршци нашим идејама и жељи да обновимо наш Светобогојављенски храм Србобран", поручио је овом приликом Дебељачки.

 

 

      

Службени лист