Српски  Magyar 

Шаховски клуб Србобран обележио 90. рођендан

Шаховски клуб Србобран обележио је данас велики и редао јубилеј - 90 година постојања. Овим поводом, али и као део обележавања србобранске славе - Петровдана, у холу Основне школе “Вук Караџић” организован је турнир у древној игри.

“Мало је клубова у нашој држави који могу да се похвале дугом традицијом као што то може Шаховски клуб Србобран. Исписујући статут клуба, његови оснивачи су рекли да га оснивају са идејом да теоријски и практично негује игру шаха и да при том развијају дружење међу члановима. Ми се данас трудимо и после 90 година, а мени је част да сам део свега тога, да негујемо то дружељубље јер је то суштина заједништва које је потребно да би човек био испуњен, срећан и да би напредовао у било ком погледу", рекао је ђакон Бојан Николић, председник ШК Србобран, набрајајући имена појединаца који су 1934. године ставили позпис на оснивачки акт клуба.

Турнир је отворио Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, којем је председник ШК уручио захвалницу за подршку раду, као и примерак оригиналног статута клуба.

"Драго ми је да видим оволики број шахиста окупљених око нашег клуба, а оно што ми је још драже, јесте што видим да су млађи нараштаји ту, што је доказ да клуб расте и напредује. Важно је да има неко ко ће традицију дугу 90 година наставити, јер шах је лепа игра за коју ми се чини да постаје поново популарна. Желим вам да клуб настави да напредује, за то имате подршку локалне самоуправе, да ваше идеје и сугестије, различите активности које ћете имати попут данашњег турнира, стално се развијају, јер тако се захваљујемо прецима који су започели нешто добро, и учимо ову децу како да традицију наставе у будућности", рекао је Дебељачки. 

Велики јубилеј челницима клуба честитали су и Јовица Андрић, члан Општинског већа, Јасмина Шегуљев, председница Спортског савеза општине Србобран, и Ружица Милић, директорка Основне школе “Вук Караџић”.

Службени лист