Српски  Magyar 

Почео са радом нови сазив Скупштине општине Србобран

Скупштина општине Србобран верификовала је данас мандате и нови састав одборника, које су грађани Србобрана, Турије и Надаља изабрали на локалним изборима 02. јуна. На конститутивној седници изабрани су и нови органи законодавне и изврше власти, чиме је почео да тече нови четворогодишњи мандат локалног парламента и свих изабраних функционера.

До избора новог председника СО, конститутивном седницом председавали су најстарији и најмлађи одборник новог сазива, Љубица Аларгић и Душан Михајловић.

За председника Скупштине општине Србобран великом већином гласова изабран је Радивој Парошки, за заменицу председника СО Милена Аларгић, док ће на позицији секретара локалног парламента бити Татјана Симин.

Након избора руководства СО, изабрани су и органи извршне власти.

Нови четворогодишњи мандат на функцији председника Општине Србобран гласовима одборника са листи "Александар Вучић - Србобран сутра" и  "Савез војвођанских Мађара - др Балинт Пастор", припао је Радивоју Дебељачком, док ће његов заменик бити Владимир Шарчев.

Уз председника и заменика председника Општине Србобран, чланови Општинског већа постали су: Дејана Алексијевић - задужена за локални развој, сарадњу са удружењима и родну равноправност, Јовица Андрић, задужен за спорт, омладину и туризам, Стефан Младеновић, задужен за социјална заштита и односе са верским заједницама и националним мањинама, Љиљана Плазачић, задужена за образовање и друштвену бригу о деци, и Беата Сабадош Фодор, задужена за културу и информисање. На функцију помоћника председника Општине Србобран за области пољопривреде и заштите животне средине изабран је Кристијан Кочиш.

Уз заклетве које су положили одборници и бирани функционери, новом сазиву након избора обратио се и Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

"Поштоване одборнице и одборници, чланови Општинског већа, директори јавних предузећа и установа, драги гости свечане, конститутивне седнице, указана ми је велика част али и одговорност да још једном, захваљујући великој историјској подршци грађана коалицији 'Александар Вучић - Србобран сутра', добијем прилику да наставим своје залагање за локалну заједницу коју неизмерно волим и којом се поносим.

Због тога је веома важно да као главни задатак пред себе поново поставимо интересе свих наших грађана и тиме допринесемо да наш Србобран, наша Турија и наш Надаљ буду још лепша и боља места за живот. Оно што са сигурношћу могу да кажем је да ће разговор и брига о нашим суграђанима бити приоритетна и најважнија смерница коју ћемо имати у раду. На крилима велике подршке, данас се потврђује и наставља континуитет даљег развоја и пројеката који за крајњи циљ имају позиционирање наше Општине на место које заслужује, општине препуне историје и традиције којом се дичимо, али и локалне самоуправе будућности која се огледа, пре свега, у добрим људима спремим на рад, преданост, на локал патриотизам који мора да буде одлика и извршне власти која се данас формира.

У претходном периоду оставарили смо већину зацртаних циљева и пројеката, у доброј мери побољшали инфраструктуру кроз велики број реконструисаних улица, улагањима у системе за водоснабдевање, спортске терене и игралишта, улагањима у школе и вртиће, пешацке стазе и друге важне пројекте који су, свакако, побољшали услове живота наших суграђана, што је и основни задатак сваке одговорне политике која се спроводи. Водили смо рачуна и о здравственој заштити наших суграђана, а то се најбоље огледа кроз велика улагања у медицинску опрему и стручни кадар у Дому здравља, али и о младима и деци кроз разне врсте подршке. Посебно се поносимо мерама којима подстичемо рађања и бригом о породици, која је основа и стуб сваког друштва. Оно што је свакако велика промена у нашој локалној средини је динамичнија привредна активност која се огледа у све већем броју новоотворених радних места, али и у интересовању привредника да даље наставе улагања у нашу средину. Добром утиску о нашим местима допринеле су и различите туристичке, културне и гастрономске манифестације, које су подигнуте на виши ниво какав и заслужује општина са дугом и богатом традицијом и историјом. Неизоставни део тога је пољопривреда, као најважнија привредна грана и због тога је од суштинског значаја да повећамо могућност наводњавања нашег земљишта, где велика очекивања имамо и од пројекта стварања вештачке акумулације на реци Криваји и спајања са Великим бачким каналом.

У годинама које су пред нама, време је да још више 'засучемо рукаве' и наставимо даљи развој, посебно завршетком капиталних пројеката који су у току. То се, пре свега, односи на нови Дом културе, Трг слободе, али и на неколико инвестиција које се реализују кроз приватна улагања, као што је изградња бањског комплекста и реконструкције хотела у Србобрану, те изградњом нове велике фабрике у индустријској, зони што ће резултирати отварањем нових радних места. На томе свакако не треба стати, с тога је у току израда урбанистичких планова за нову индустријску зону према аутопуту, јер наше место поред те важне саобраћајнице, у наредним годинама добија још један аутопут који спаја мађарску и румунску границу. За нас ће тај пут представљати и обилазницу око насеља која ће изместити сав транзитан саобраћај из наших места. До завршетка овог пројекта, Србобран мара да настави са улагањима. У току је израда новог пијачног платоа у наставку постојеће пијаце у Србобрану, док ће на месту старе за неколико дана бити започети радови на изградњи модерног тржног центра, још једне велике приватне инвестиције која ће запослити 40 наших суграђана. Све су ово јасни знаци да општина Србобран иде напред и да постаје интересантнија за различите врсте улагања, што ће у великој мери утицати и на развој наше локалне самоуправе. Пред нама су велики изазови од којих не бежимо, напротив, ући ћемо у коштац са њима и борити се да обезбедимо финансирање, пре свега, капиталних пројеката који суштински утичу на побољшање услова живота. Ту превасходно мислим на почетак изградње нове канализацине мреже и пречистача за отпадне воде, затим на фабрику воде у Србобрану, пешачко-бициклинстичку стаза у Надаљу, кружни ток код Католичке цркве у Србобрану, Дом културе у Турији. Већ почетком наредне године очекујем да започнемо велику реконструкцију улица у Србобрану, а оно што је постала нова реалност нашег места је потреба за новим вртићем у Себобрану, који је постао неопходан након увођења најмлађе, јаслене групе у нашу предшколску установу.

За крај желим да се захвалим свим мојим суграђанима и сарадницима који су на било који начин учествовали и дали свој допринос да наша места напредују. Желим да поручим да су моја врата увек отворена за сваку врсту сугестије, предлога па и конструктивне критике, што ће, свакако, допринети да сви заједно, без обзира на разлике, унапредимо услове живота свих наших грађана. Живели Србобран, Турија и Надаљ", поручио је по ступању у нови мандат Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран. 

Иначе, одборнике у новом сазиву СО имају:

Александар Вучић - Србобран сутра - 20 одборничких мандата

Савез војвођанских Мађара - др Балинт Пастор - два одборничка мандата

ГГ Ослободимо Србобран - четири одборничка мандата

ГГ за Србобран, Турију и Надаљ - Нови ДСС - два одборничка мандата

Службени лист