Српски  Magyar 

Жетвене свечаности у славу новог хлеба

Србобрански Клуб за неговање традиције и обичаја свих народа и народности Војводине и овога топлог јула, у данима када златно класје атаре претвара у најлепшу слику из маште, организовао је традиционалне, XXVII Жетвене свечаности. Манифестација која од заборава чува старе мађарске народне обичаје везане за дане жетве, прве откосе и рад у пољу, окупила је бројне учеснике - такмичаре, а интересовање није изостало ни међу посетиоцима.

"Сви КУД-ови и културна друштва у општини Србобран одувек имају и увек ће имати подршку локалне самоуправе, јер знамо колики значај за наше грађане има њихово деловање. Са поносом истичем да наша заједница живи у слози и складно, а Жетвене свечаности су место где увек добро дружимо и промовишемо заједништво. Оне показују како умемо да направимо лепу атмосферу, како знамо да чувамо обичаје и свима верно прикажемо како је то изгледало пре сто и више година. Посебно ме радује када видим са Жетвеним свечаностима присуствује велики број деце, имамо коме да пренесемо оно што чувамо, наслеђе из прошлости које не сме бити заборављено", рекла је Милена Аларгић, председница СО Србобран. 

Такмичиле су се екипе из целе Војводине, а оцењивала се техника рада, жетелачки доручак, стари алати којих је све мање, као и традиционална одећа жетелаца. Жетвене свечаности обележило је и освештавање новог хлеба и погаче, од нове пшенице, и то на добробит жетелаца, града и целе заједнице, које су заједно извели свештеници католичке и православне цркве.

Деца су током дана уживала у разним играма. У културном програму, уз три групе Клуба за неговање традиције и обичаја свих народа и народности Војводине, учествовали су и чланови КУД-а "Бард", КУД-а "Арањ Јанош" и Србобрнски тамбураши. Подршка је стигла и од Друштва за борбу против шећерне болести "Плави круг", које је свим заинтересованим нудило услуге брзе контроле.

Поред председнице СО, традиционалној манифестацији присуствовали су Жужана Матко, помоћница покрајинског секретаријата за образовање, др Ференц Баги, члан Националног савета мађарске националне заједнице, Беата Фодор Сабадош и Кристијан Кочиш, чланови Општинског већа, као и Нандор Брашњо, председник ОО СВМ.

Службени лист