Српски  Magyar 

Извршена контрола "Екстра фарме"

Комунална инспекција и руководство Општине Србобран, на челу са председником Општине Радивојем Дебељачким, обишло је данас стару лагуну крај "Екстра фарме", на путу према Фекетићу, за коју су претходних дана грађани путем снимака на друштвеним мрежама пријавили да се на овом месту догодио еколошки акцидент. Управо ради утврђивања истине руководство општине реаговало је по хитном поступку и са комуналном инспекцијом извршило ванредни надзор. Нулта толеранција према загађивачима је принцип који ће бити коришћен у сваком случају, речено је након обиласка лагуна.

"Одмах смо реаговали и на основу пријаве грађана извршили смо ванредни инспекцији надзор над правним субјектом 'Екстра фарма'. Желимо да утврдимо тачно чињенично стање, желимо да видимо на који начин се у лагуне одлаже осока, због чега ће инспекцијске службе урадити све што је у нашој надлежности да утврдимо шта се тачно десило претходних дана. Можемо да кажемо да смо се уверили да постоје нови објекти на самој фарми на који се одлаже већина отпадних материја, а након виђеног посебно напомињем да грађани немају разлог за бригу и било какву панику, јер ћемо спровести комплетан инспекцијски надзор и учинити све да након контроле знамо шта се догодило и шта нам је чинити. Утврдићемо све чињенице на основу којих ћемо донети закључке и све презентовати јавности. Утврдићемо како се третирају и одлажу отпадне воде и поступити према том закључку. Важно је рећи, Општина Србобран има нулту толеранцију према било ком загађивачу, потенцијалном или постојећем, ниво еколошких акцидената смо свели на минимум, учинили смо много тога у претходном периоу, а сви знамо како смо решили проблем са отпадним водама 'Реахема'. Дошли смо до тога да је сада на том месту све под контролом и безусловно чувамо животну средину", рекао је након облиска лагуна Дебељачки. Заједно са председником Општине Србобран фарму су обишли др Илија Газепов и Кристијан Кочиш, чланови Општинског већа.

Управник фарме Вид Зукић, саопштио је да је "Екстра фарма" пре две године реализовала инвестицију уз подршку ИПАРД фонда, којом је изграђен најмодренији уређај за сепарацију и одлагање течног и чврстог стајњака.

"Сав отпад који се производи на дневном и недељном нивоу се складишти на два начина, у течном и чврстом стању. Након тога се у течном стању, то је овај у лагуму, одлаже на њиве око фарме које су у нашем власништву. Снимак који се недавно појавио тиче се старог лагума, који се више не користи. Наше мишљење је да је у след великих падавина претходних дана дошло до изливања поменутог лагума. Поздрављамо реакцију Општине Србобран и излазак на терен инспекција, они ће утврдити у наредним данима шта је истина и надамо се да ће то решити на најбољи начин. Нама је у интересу да се утврди до чега је дошло, како се могло видети данас, ми увелико предузимамо кораке како би фарма испуњавала све еколошке норме. Већ радимо на новом пројекту, сличан је овом који је реализован, јер нам је у плану проширење капацитета производње", рекао је Зукић.